info@tidensmelodi.se

Tidensmelodi.se

Prylar och annat!

Väl fungerande butiksbelysning!

Att belysning är mycket viktigt i alla tänkbara lokaler och utrymmen vet de flesta. I en butik fyller det dessutom två funktioner. Dels som fungerande belysning och dels för att på bästa sätt ge varorna det fokus som krävs för att göra dessa så attraktiva som möjligt för köparen.

Med tanke på detta är en välplanerad butiksbelysning ett av de främsta konkurrensmedlen – något kanske inte alla butiksägare tänker på. Olika butiker har förstås olika behov och av den anledningen finns det en mängd olika alternativ att tillgå på marknaden. Det finns allt från vanliga armaturer av kontorsmodell till spotlights och en massa annat däremellan. Stora butiker och stormarknader använder sig mest av armaturer, medan mindre butiker – exempelvis små inredningsbutiker – använder sig av spotlights för att belysa varorna på ett attraktivt sätt. Sedan finns det förstås butiker som själva säljer lampor och belysningen i butiken brukar då bestå av egna produkter.

Det där med rätt butiksbelysning är alltså mycket viktigt. Dåligt belysta produkter, avdelningar eller annat blir svåra att sälja eftersom de helt enkelt inte syns tillräckligt väl. Det har gjorts många undersökningar kring just detta. Belysta produkter skapar mer köpbegär.

Ytterligare en aspekt är inte själva belysningen i sig, utan hur den är placerad i butiken. För att lyckas som allra bäst med den biten krävs det en hel del planering. Man bör också testa genom att sätta lampor och annat på olika sätt. Självklart bör ju också varorna vara placerade på ett optimalt sätt i förhållande till belysningen. Det som är smidigt med spotlight är att dessa kan sättas upp och sedan ställas in på en mängd olika sätt efter vad som fungerar.

Värt att tänka på nästa gång man besöker en butik är att se hur belysningen är placerad. Här ligger det mer planering bakom än vad man kanske tror!