info@tidensmelodi.se

Tidensmelodi.se

Prylar och annat!

Granitkeramik är användbart och tåligt

Granitkeramik består av torrpressade plattor av olika porslinsleror. Detta sker under mycket högt tryck, samt vid riktigt hög temperatur. Resultatet är att granitkeramik får goda hållfasthetsegenskaper och tål kraftig nötning. Därför kan plattor av materialet användas till det mesta. Till exempel kan det läggas utomhus i ett resecentrum eller köpcentrum, där många människor rör sig fram och tillbaka. Ytan på plattorna kan förses med en speciell struktur för att minska risken för halka. En annan stor fördel är att granitkeramik har väldigt låg absorbering av vatten. Det underlättar städning, vilket i sin tur möjliggör en trevlig miljö och bra hygien. Alltså är plattor av granitkeramik perfekta för offentliga platser och golv i offentliga lokaler, men det kan även användas till mycket annat.

Plattor i granitkeramik tillverkas i många olika format. De kan göras mycket stora om detta krävs. Det finns exempelvis plattor med ett kantmått på över en meter. Sådan granitkeramik kan användas till fasadplattor, bänkskivor och till golv. Måtten går att fås mycket exakta, vilket gör det möjligt att åstadkomma smala fogar mellan plattorna. De kan vara så smala som en enda millimeter. Att inte använda fogar överhuvudtaget är dock inte att rekommendera, eftersom det kan uppstå vissa spänningar i underlaget och då är det bra om det inte fortplantas från platta till platta. Granitkeramik finns både glaserad och oglaserad. Oglaserade plattor kan poleras för att få en blankare yta.

Granitkeramik passar i princip överallt. Det kan användas inomhus och utomhus. Plattor av materialet kan utgöra golv eller sättas på väggar. Det är lika lämpligt hemma på köksväggen som i offentliga miljöer. I en pool kan plattor med glaserad granitkeramik skapa en vacker yta. Med andra ord är granitkeramik väldigt mångsidigt. Enda nackdelen är egentligen att det är hårt, vilket kan göra det något besvärligt att arbeta med. Därför är det bra att anlita experter, eftersom de har den kunskap och de verktyg som krävs för att fästa granitkeramik eller kapa plattor av materialet.